Sådan vedligeholder du dit ur

Ure er altid en rigtigt god investering, og hvis du passer godt på dit ur, vil du kunne have det i en hel livstid – og mere til. Et godt ur kræver dog kærlighed og vedligeholdelse, og der er nogle ting, du altid skal overveje, når du har et godt ur, som du gerne vil beholde gennem hele livet. Nedenfor får du et par gode fifs til, hvordan du bedst vedligeholder dit ur.

vedligeholdelse

Vedligeholdelse af rem eller lænke

Køber du et ur med stållænke, vil du altid få den fulde længde af uret med. Måske er dit håndled smallere end det maksimale antal led, men du får i så fald disse led med i posen, når urmageren har forkortet lænken for dig. Du skal i den forbindelse altid sørge for, at forkortelsen sker ved en autoriseret urmager, så du er sikker på, at det bliver gjort ordentligt. 

Du kan med tiden overveje at udskifte lænken med en rem eller med en anden lænke. Bliver nogle af leddene med tiden ridsede eller slidte at se på, kan disse udskiftes med nye. Du bør samtidig selv sørge for at rengøre lænken med en blød tandbørste og opvaskemiddel. Husk at tørre den af bagefter.

I forhold til remme kan du rengøre dem på samme vis. Læderremme kan med tiden blive lid triste at se på, og de kan også sprække eller blive for snavsede. I så tilfælde bør du udskifte dem helt.

Vedligeholdelse af urværk

Har du købt et ur med et automatisk urværk eller et automatisk urværk, så må du ikke panikke, hvis viserne står stille, når du åbner for uret. Disse ure skal nemlig trækkes op manuelt for at starte opladning af gangreserven. 

Drej kronen et par gange, før du tager uret på, og undlad at ryste det. Herefter kan du stille tiden korrekt. Med tiden bør du også få tjekket uret efter, så det kan blive rengjort i urværket fra tid til anden. På den måder sikrer du, at dit ur altid er i tip top stand.

rengøring

Service

Når du køber kvalitetsure som for eksempel et Festina 16760/1, er det vigtigt, at du sørger for løbende at sende det til service. Det kan anbefales at sende dit ur til servicegennemgang cirka hvert 5. år, hvor både dets fysiske stand kontrolleres og efterses. Det vil sige, at rem og urkassen gøres rent og poleres, ligesom dele rengøres med ultralyd, urværket smøres, og uret gang- og tryktestes. Her vil man også teste, om et eventuelt batteri skal udskiftes. Det kan nemlig være farligt at lade et batteri sidde for længe, idet der er risiko for, at batterisyre lækkes ud i uret.

Sørg altid for at lade autoriserede urmagere servicere uret. Så er du sikker på, at det hele spiller.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *